Translate, Traducetelo

dilluns, 21 d’octubre del 2013

UN PI I UN HOME, LLUITANT CONTRA EL DESTÍ / UN PINO Y UN HOMBRE, LUCHANDO CONTRA EL DESTINO.

EN CASTELLANO  MAS ABAJO

Fa pocs dies llegia notícies del Japó sobre els desastres que el tifó Wipha havia causat al seu pas, morts, desapareguts, perdudes materials, etc .... i del seu recorregut sobre la ja mortalment tocada central nuclear de Fukushima, 
quan em vaig adonar de que encara no us havia parlat ni de del senyor Teiichi Sato ni del " Kiseki no ippon matsu " (Solitari pi miraculós). 


Suposo que encara segueixen en la vostra memòria les imatges de destrucció i mort que va causar el tsunami de l'11 de març de 2011 i de la posterior catàstrofe nuclear. No m’estendré donant dades ni detalls de la situació actual de la zona, potser en una altra entrada, ara us vull parlar d’una història d’amor a la natura i de l’esperança en el futur.

Teiichi Sato tenia 57 anys quan es va produir el sisme submarí i posterior tsunami al març del 2011. Propietari d’un petit local, al poble de Rikuzentakata, local en què compartien espai el seu habitatge i la seva botiga de llavors, aquest fatídic dia, el senyor Teiichi Sato va anar de compres a la ferreteria que estava prop de la platja, allà va sentir la alarma de tsunami i va córrer cap a casa, prengué el cotxe amb la seva dona i van posar rumb a d’interior, això els salvà la vida. Quan va poder tornar a casa, després d’aquella tarda mortal, va veure que no quedava absolutament res. De tot el seu poble, l’únic que quedava eren uns pocs edificis completament destruïts però en peu i un pi.


 El govern va prohibir que es reconstruís la zona de moment i va desplaçar a tots els supervivents, però Teiichi Sato va decidir quedar-se. Va ser l’únic que es va quedar. Amb runes va reconstruir casa seva al mateix lloc on havia estat i un petit hivernacle. Amb llavors que va poder recuperar volia fer un petit hort per tenir verdures que menjar, però el Govern no li proporcionava aigua. Amb les seves pròpies mans, una llauna i una branca de bambú va perforar un petit pou de 20 cm. de boca. Li proporcionava aigua tèrbola però exempta de sal. 




A la costa de Rikuzentakata hi havia un extens bosc, anomenat Takata-Matsubar, amb més de 70.000 pins vermells i negres, molts d’ells centenaris. Un acabalat comerciant de la zona els havia plantat al segle XVII. El bosc vorejava la platja i formava una barrera natural, de dos quilòmetres, contra el vent. El bosc era l’orgull dels habitants de la zona, hi feien esport, picnics o simplement passejaven a l’ombra dels colossals arbres. 





Quan l'11 de març de 2011 a les 14,46 tremolar la terra sota el mar i es va produir el sisme submarí i el tsunami, l’aigua del mar va envair part de la costa oriental del Japó, Rikuzentakata i el seu bell bosc varen desaparèixer com si mai haguessin existit engolits per les aigües al cedir el dic de contenció que els protegia. Només un pi de Takata-Matsubar va quedar en peu, la resta van ser arrencats de soca-rel per la immensa onada. 


Aquest pi, solitari, va esdevenir un símbol de valor, esperança i perseverança per als damnificats que tornaven a la recerca dels seus familiars desapareguts o de les seves pertinences. Amb els seus 27 metres d’altura, també els servia de punt de referència per situar-se en una zona que havia quedat completament destrossada. 


Teiichi Sato, va anar a interessar-se pel pi supervivent. Es va adonar que la sal havia quedat impregnada a la terra, i amb un intent desesperat va obrir una rasa al voltant del pi i va començar a regar-lo amb aigua del seu pou. Això ho feia cada dia, calia ajudar al valerós arbre.

Van arribar les excavadores, els camions, els voluntaris, calia netejar la zona. Les màquines van entrar al perímetre de la seva precària construcció i van estar apunt de tirar-la al terra. El va fer servir una corda i va delimitar la seva propietat, no volia marxar de allí .

Seguia ocupant-se del pi. Els veïns que tornaven puntualment es passaven per casa seva, el portaven alguna cosa i cada un li explicava la seva història de com havia viscut d’horrorosa experiència i com ho estaven suportant. Va pintar un dibuix a la paret exterior de la casa, es tracta d’una cara amb llàgrimes als ulls i va escriure unes paraules en anglès " Sembro les llavors de l’esperança en el meu cor".  



En els mesos posteriors va utilitzar el seu temps lliure per repassar el seu escàs anglès i amb aquest idioma va començar a escriure un petit llibre de només 37 pàgines, on va relatar les seves experiències i les dels seus veïns. El seu títol: La llavor de l’esperança al cor. Dos professors voluntaris, el Sr. Okuda i el Sr. Shibata van ajudar-lo en la correcció i a través d’una fundació va trobar qui li finances la impressió del mateix. Una part d’aquest cost va ser sufragat per donacions de Casa Àsia , ESADE i IESE a Barcelona, amb una tirada inicial de 300 exemplars i amb un cost simbòlic de 1000 iens (uns 7,5 euros) . La fotografia correspon a la portada d’un exemplar d’aquests 300 primers que la meva professora Reiko em va portar després de visitar al Sr Teiichi Sato poc temps després del primer aniversari del desastre. 



Al juliol de 2011 El Sr Sato va reobrir la seva botiga de llavors, anomenant-la "Sato Taneya". Actualment viu en una casa prefabricada, però segueix a Rikuzentakata resistint com si fos un autèntic Samurai. 





Però i el pi? ...... Doncs el pi que varen anomenar "Kiseki no ippon matsu" (Solitari pi miraculós  per haver resistit a la fúria del tsunami no va poder amb la toxicitat de la sal dipositada per la gran onada i que va quedar i encara queda en el subsòl d’aquella zona. En la seva escorça va quedar marcada l’altura a la que arribà l’aigua, 18 metres. 


Després de les cures del senyor Teiichi Sato, grups ecologistes i institucions es van fer càrrec d'ell. La seva imponent i impactant imatge havia donat la volta al món i era comparat a la Cúpula Genbaku d'Hiroshima, que va aguantar en peu després de la primera bomba atòmica. Tant un com l’altra eren un símbol, una icona. D’alguna manera es va convertir en una mena de lloc de pelegrinatge, molta gent de Japó i de l’estranger el anaven a visitar. 



A causa de l’erosió de la platja, el pi ara estava a només cinc metres del mar, es van prendre mesures com la construcció de barreres per protegir-lo però al setembre del mateix any van veure que ja no produïa resina, això era un mal senyal. Les seves fulles s’estaven tornant marrons i els brots que havien sortit s’estaven marcint. Al final les autoritats van confirmar la seva mort. Allò va ser un altre cop dur tant per a la gent que havia apostat per ell i en les seves cures, com per als veïns supervivent de la zona i per als voluntaris i visitants que per allí estaven. Llavors va començar una campanya per preservar-lo d’alguna manera, els japonesos no volien acomiadar-se de aquesta icona.

Al setembre de 2012, després de la decisió d’un ambiciós projecte, van començar a tallar-lo amb molt de compte. 



EL tronc, les branques i les seves agulles van ser tractats i amb ells es van fer motlles de resina per recrear-lo de nou. 




La replica mesura 7,7 metres i pesa 1,4 tones, amb un esquelet de fibra de carboni i la part visible de plàstic reforçat, va ser recol•locat en el mateix lloc on havia estat l’original. 






La inauguració del monument va ser el passat 10 de Març, just un dia abans del segon aniversari de la tragèdia. Al lloc està projectat fer un espai de record als milers de desapareguts, un lloc de trobada per als veïns i visitants, un lloc on tothom recordi que la natura pot donar-nos coses dolentes i coses bones, i que en realitat el poder està a les seves mans i no en les nostres. 



Però i el pi ? ...... amb la seva fusta, uns artesans de l'Associació Nacional de Fabricants de Segells, en van fer un de commemoratiu que gravat amb tinta vermella diu: "Fer oració per la recuperació de desastres"
 
També s’han preservat les seves llavors i estan germinant molt bé, de moment en un viver i amb l’esperança de repoblar algun dia el que havia estat el magnífic Takata-Matsubar, encara que s’hagi d’esperar molt de temps perquè el subsòl perdi la salinitat i torni a ser terra fèrtil. Però la gent de Japó sap des de sempre que amb la mare natura s’ha de ser pacient doncs ella té sempre l’ultima paraula. 



Hace pocos días leía noticias de Japón  sobre los desastres que el tifón Wipha había causado a su paso, muertos, desaparecidos, perdidas materiales, etc….y de su recorrido sobre la ya mortalmente tocada central nuclear de Fukushima, 
cuando me di cuenta que aun no os había hablado ni de del señor Teiichi Sato ni del  “Kiseki no ippon matsu”  (Solitario pino milagroso). 


Supongo que aun siguen en vuestra memoria las imágenes de destrucción y muerte que causó el tsunami del 11 de marzo de 2011 y de la posterior catástrofe nuclear. No voy a extenderme dando datos ni detalles de la situación actual de la zona,  quizás en otra entrada, ahora os quiero hablar de una historia de amor a la naturaleza y de la esperanza en el futuro.

Teiichi Sato tenía 57 años cuando se produjo el maremoto y posterior tsunami en marzo del 2011.  Propietario de un pequeño local, en el pueblo de Rikuzentakata, local en el que compartían espacio su vivienda y su tienda de semillas, ese fatídico día, el señor Teiichi Sato fue de compras a la ferretería que estaba cerca de la playa, allí oyó la alarma de tsunami y corrió hacia su casa, tomo el coche junto a su esposa y pusieron rumbo al interior, esto les salvo la vida. Cuando pudo regresar a su casa, después de esa tarde mortal,  vio que no quedaba absolutamente nada. De todo su pueblo, lo único que quedaba eran unos pocos edificios completamente destruidos pero en pie y un pino.

El gobierno prohibió que se reconstruyera la zona por el momento y desplazó a todos los sobrevivientes, pero Teiichi Sato decidió quedarse. Fue el único que se quedó. Con escombros reconstruyó su casa en el mismo lugar donde había estado y un pequeño invernadero. Con semillas que pudo recuperar quería hacer una pequeña huerta para tener verduras que comer, pero el Gobierno no le proporcionaba agua. Con sus propias manos, una lata y una vara de bambú perforó un pequeño pozo de 20 cm. de boca. Le proporcionaba agua turbia pero exenta de sal. 
 



En la costa de Rikuzentakata había un extenso bosque, llamado Takata-Matsubar, con más de 70.000 pinos rojos y negros, muchos de ellos centenarios. Un acaudalado comerciante de la zona los había plantado en el siglo XVII. El bosque bordeaba la playa y formaba una barrera natural, de dos kilómetros, contra el viento. El bosque era el orgullo de los habitantes de la zona, allí hacían deporte, picnics o simplemente paseaban a la sombra de los colosales árboles. 





Cuando el 11 de marzo de 2011 a las 14,46 tembló la tierra bajo el mar y se produjo el maremoto y el tsunami, el agua del mar invadió parte de la costa oriental de Japón,   Rikuzentakata y su bello bosque desaparecieron como si nunca hubieran existido engullidos por las aguas al ceder el dique de contención que les protegía.  Solo un pino de Takata-Matsubar quedó en pie, el resto fueron arrancados de cuajo por la inmensa ola. 



Ese pino, solitario, se convirtió en un símbolo de valor, esperanza y perseverancia para los damnificados que regresaban en busca de sus familiares desaparecidos o de sus pertenencias. Con sus 27 metros de altura, también les servia de punto de referencia para ubicarse en una zona que había quedado completamente destrozada. 


Teiichi Sato, fue a interesarse por el pino superviviente. Se dio cuenta que la sal había quedado impregnada en la tierra, con lo que en un intento desesperado cabo alrededor del pino y empezó a regarlo con agua de su pozo. Esto lo hacia cada día, había que ayudar al valeroso árbol.

Llegaron las excavadoras, los camiones, los voluntarios, había que limpiar la zona. Las maquinas entraron en el perímetro de su precaria construcción y estuvieron apunto de tirarla al suelo. El usó una cuerda y delimitó su propiedad, no iba a marcharse de allí.

Seguía ocupándose del pino. Los vecinos que regresaban puntualmente se pasaban por su casa, le llevaban alguna cosa y cada uno le contaba su historia de cómo había vivido la horrorosa experiencia y como lo estaban sobrellevando. Pintó un dibujo en la pared exterior de su casa, se trata de una cara con lagrimas en los ojos y escribió unas palabras en ingles “Siembro las semillas de la esperanza en mi corazón”. 



En los meses posteriores utilizó su tiempo libre para repasar su escaso ingles y con ese idioma empezó a escribir un pequeño libro de solo 37 páginas, donde relató sus experiencias y las de sus vecinos. Su titulo: La semilla de la esperanza en el corazón. Dos profesores voluntarios, el Sr. Okuda y el Sr. Shibata le ayudaron en la corrección y a través de una fundación encontró quien le financiera la impresión del mismo. Una parte de este costo  fue sufragado por donaciones de Casa Asia, ESADE y IESE en Barcelona, con una tirada inicial de 300 ejemplares y con un coste simbólico de 1000 yenes (unos 7,5 euros). La fotografia corresponde a la portada de un ejemplar de estos 300 primeros que mi profesora Reiko me trajo tras visitar al Sr. Teiichi Sato poco tiempo después del primer aniversario del desastre.



En julio de 2011 El Sr. Sato reabrió su tienda de semillas, llamándola “Sato Taneya”. Actualmente vive en una casa prefabricada, pero sigue en Rikuzentakata resistiendo como si fuera un autentico Samurai. 





Pero ¿y el pino?......pues el pino al que llamaron “Kiseki no ippon matsu”  (Solitario pino milagroso) por haber resistido a la furia del tsunami no pudo con la toxicidad de la sal depositada por la gran ola y que quedó y aun queda en el subsuelo de aquella zona. En su corteza quedó marcada la altura a la que llego el agua, 18 metros. 



Tras los cuidados del señor Teiichi Sato, grupos ecologistas e instituciones se hicieron cargo de él.  Su imponente e impactante imagen había dado la vuelta al mundo y era comparado a la Cúpula Genbaku de Hiroshima, que aguantó en pie tras la primera bomba atómica. Tanto uno como la otra eran un símbolo, un icono. De alguna manera se convirtió en una especie de lugar de peregrinaje, mucha gente de Japón y del extranjero lo iban a visitar.  



Debido a la erosión de la playa, el pino ahora estaba a solo cinco metros del mar, se tomaron medidas como la construcción de barreras para protegerlo pero en Septiembre del mismo año vieron que ya no producía resina, eso era una mala señal. Sus hojas se estaban volviendo marrones y los brotes que habían salido se estaban marchitando. Al final las autoridades confirmaron su muerte. Aquello fue otro duro golpe tanto para la gente que había apostado por él y en sus cuidados, como para los vecinos sobreviviente de la zona y para  los voluntarios y visitantes que por allí estaban.  Entonces empezó una campaña para preservarlo de alguna manera, los japoneses no querían despedirse de ese icono. 

En Septiembre de 2012, tras la decisión de un ambicioso proyecto, empezaron a cortarlo con muchísimo cuidado. 



EL tronco, las ramas y sus agujas fueron tratados y con ellos se hicieron moldes de resina para recrearlo de nuevo. 




La replica mide 7,7 metros y pesa 1,4 toneladas, con un esqueleto de fibra de carbono y la parte visible de plástico reforzado, fue recolocado en el mismo lugar donde había estado el original. 






La inauguración del monumento fue el pasado 10 de Marzo, justo un día antes del segundo aniversario de la tragedia. En el lugar esta proyectado hacer un espacio de recuerdo a los miles de desaparecidos, un lugar de encuentro para los vecinos y visitantes, un lugar en donde todo el mundo recuerde que la naturaleza puede darnos cosas malas y cosas buenas, y que en realidad el poder está en sus manos y no en las nuestras. 



Pero ¿y el pino?...... con su madera, unos artesanos de la Asociación Nacional de Fabricantes de Sellos, hicieron uno conmemorativo que grabado con tinta roja dice: "Orar por la recuperación de desastres."



También se han preservado sus semillas y están germinando muy bien, de momento en un vivero y con la esperanza de repoblar algún día lo que había sido el magnifico Takata-Matsubar, aunque se haya que esperar mucho tiempo para que el subsuelo pierda la salinidad y vuelva a ser tierra fértil. Pero la gente de Japón sabe desde siempre que con la madre naturaleza se debe ser paciente pues ella tiene siempre la última palabra. 








2 comentaris:

  1. Muy interesante, como siempre, gran ejemplo el de éste hombre.... Gracias.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias a ti y si tienes razón, Teiichi Sato con su actitud nos demuestra una vez mas el gran amor que sienten los japoneses por la naturaleza y aunque no pudo salvar al pino, por lo menos si ayudó a preservar a sus descendientes.

      Elimina