Translate, Traducetelo

divendres, 3 de maig del 2013

Sadako Sasaki


En castellano después de las fotos.

Quan em vaig presentar i quan us vaig explicar del perquè del meu  nickname us vaig esmentar a la Sadako Sasaki i us vaig prometre que us parlaria de ella, d’acord, doncs som-hi.

La Sadako Sasaki (foto 1 i 2) va néixer el 7 de gener de 1943, tenia dos anys quan el bombardeig atòmic d'Hiroshima (foto 3 i 4), vivia a menys de 2 quilòmetres d’eon va esclatar la bomba, prop del pont Misasa. Va créixer com una nena sana, feia esport a l’escola (foto 5), semblava una nena normal (foto 6 i 7), però als 11 anys l’hi van diagnosticar "la malaltia de la bomba A", òssia leucèmia per radiació (foto 8). Estant a l’hospital una companya d’escola li va explicar una llegenda japonesa que deia que si aconseguia fer amb paper doblegat (origami o el que aquí anomenem papiroflèxia) 1000 grues podria demanar un desig als déus i s’ho concedirien, aquesta amiga li va regalar la primera grua feta en paper daurat. Sadako va demanar com a desig la curació de totes les víctimes del món i la pau. Va començar amb paperets que anava recollint per l’hospital, tant els embolcalls dels regals com els embolcalls dels medicaments li servien, quan la salut li ho permetia visitava les habitacions d’altres malalts a la recerca del desitjat paper. El 25 octubre 1955 va morir havent realitzat 644 grues, havia estat ingressada 14 mesos (foto 9). Després del seu enterrament, els companys de la seva escola van acabar de confeccionar les que faltaven per a les 1000. Des de llavors i cada dia de l’any sens falta, arriben a Hiroshima quantitat de grues de paper, des de arreu del món, que són dipositades davant l’estàtua en el seu honor que està al parc de la Pau des de 1958 (foto 10 i 11). L’estàtua va ser finançada pels seus companys d’escola i amics, que van fer recol · lectes a tal fi (foto 12). A la seva base i sota la campana hi ha un tros de marbre negre amb la inscripció: "Aquest és el nostre crit, aquesta és la nostra pregària: pau al món" (foto 13). Aquest fet es va conèixer a la resta del món i tant la figura de Sadako com la simbologia de la grua es van convertir en referent per a molts moviments pacifistes (foto 14).

El 8 juliol 2010 vaig tenir la immensa sort de poder dipositar la meva grua, al costat de les d’unes bones amigues, sota l’estàtua de Sadako a Hiroshima i fer sonar la campana daurada, va ser un moment de gran emoció per a mi, com podeu imaginar (foto 15 i 16).

La família Sasaki va guardar cinc de les grues fetes per ella (foto 17). Masahiro Sasaki, el seu germà, va lliurar una d’aquestes perquè romangués en el Tribute WTC Visitor Center, a la Zona Zero de Nova York. Ell va dir en la cerimònia de lliurament: "En general, al Japó, la grua és considerada com un símbol de la pau. Però per a nosaltres,  la família Sasaki, és l’encarnació de la vida de Sadako, i està plena del seu desig i esperança. Vaig pensar que si la grua de Sadako es col · locava a la Zona Zero, seria molt significatiu". La delicada grua vermella, més petita que una ungla, està acompanyada per les grues de paper que van ser col · locades al voltant de la zona Zero després dels atacs terroristes de l'11 de setembre 2001 (foto 18 i 19).

Us deixo els enllaços de dues pel · lícules de dibuixos on es pot veure la vida de Sadako Sasaki.



En el moment d’escriure aquesta entrada, jo estic fent les meves 1000 grues de paper. La meva petició serà per que cap nen hagi de viure mai cap guerra.

Si voleu fer la vostra pròpia grua de la pau i no sabeu com, a youtube hi ha un munt de tutories. Potser les primeres siguin difícils de fer amb tants plecs, però al final és un plaer fer-les, de veritat. Us animeu a les vostres 1000?

01

02

03

04

05

06
07

08

09

10

11

12
Inauguración de la estatua en memoria a Sadako Sasaki


13
14

15

16

17
 Grullas hechas por  Sadako 

18

19

Cuando me presenté y cuando os conté del porqué de mi nickname os mencioné en la Sadako Sasaki y os prometí que os hablaría de ella, de acuerdo, pues vamos a ello.

Sadako Sasaki (foto 1 y 2) nació el 7 de enero de 1943, tenía dos años cuando el bombardeo atómico de Hiroshima (foto 3 y 4), vivía a menos de 2 kilómetros de donde estalló la bomba, cerca del puente Misasa. Creció como una niña sana, hacía deporte en la escuela (foto 5), parecía una niña normal (foto 6 y 7), pero a los 11 años le diagnosticaron "la enfermedad de la bomba A", ósea leucemia por radiación (foto 8). Estando en el hospital una compañera de escuela le contó una leyenda japonesa que decía que si lograba hacer con papel doblado (origami o lo que aquí llamamos papiroflexia) 1000 grullas podría pedir un deseo a los dioses y se lo concederían, esta amiga le regaló la primera grulla hecha en papel dorado. Sadako pidió como deseo la curación de todas las víctimas del mundo y la paz. Comenzó con papelitos que iba recogiendo por el hospital, tanto los envoltorios de los regalos como los envoltorios de los medicamentos le servían, cuando la salud se lo permitía visitaba las habitaciones de otros enfermos en busca del deseado papel. El 25 de octubre de 1955 murió habiendo realizado 644 grúas, había estado ingresada 14 meses (foto 9). Después de su entierro, los compañeros de su escuela terminaron de confeccionar las que faltaban para las 1000. Desde entonces y cada día del año sin falta, llegan a Hiroshima cantidad de grúas de papel, desde cualquier parte del mundo, que son depositadas ante la estatua en su honor que está en el parque de la Paz desde 1958 (foto 10 y 11). La estatua fue financiada por sus compañeros de escuela y amigos, que hicieron recolectas a tal fin (foto 12). En su base y bajo la campana hay un trozo de mármol negro con la inscripción: "Este es nuestro grito, ésta es nuestra plegaria: paz en el mundo" (foto 13). Este hecho se conoció en el resto del mundo y tanto la figura de Sadako como la simbología de la grulla se convirtieron en referente para muchos movimientos pacifistas (foto 14).

El 08 de julio de 2010 tuve la inmensa suerte de poder depositar mi grulla, junto a las de unas buenas amigas, bajo la estatua de Sadako en Hiroshima y hacer sonar la campana dorada, fue un momento de gran emoción para mí, como puedeis imaginar (foto 15 y 16).

La familia Sasaki guardó cinco de las grullas hechas por ella (foto 17). Masahiro Sasaki, su hermano, entregó una de estas para que permaneciera en el Tribute WTC Visitor Center, en la Zona Cero de Nueva York. El dijo en la ceremonia de entrega: "En general, en Japón, la grulla es considerada como un símbolo de la paz. Pero para nosotros, la familia Sasaki, es la encarnación de la vida de Sadako, y está llena de su deseo y esperanza. Pensé que si la grulla de Sadako se colocaba en la Zona Cero, sería muy significativo”. La delicada grulla roja, más pequeña que una uña, está acompañada por las grullas de papel que fueron colocadas alrededor de la zona Cero tras los ataques terroristas del 11 de septiembre del 2001 (foto 18 y 19).

Os dejo los enlaces de dos películas de dibujos donde se puede ver la vida de Sadako Sasaki.



En el momento de escribir esta entrada, yo estoy haciendo mis 1000 grullas de papel. Mi petición será para que ningún niño tenga que vivir nunca ninguna guerra.

Si queréis hacer vuestra propia grulla de la paz y no sabeis cómo, en youtube hay un montón de tutoriales. Quizás las primeras sean difíciles de hacer con tantos pliegues, pero al final es un placer hacerlas, de verdad. ¿Os animáis a vuestras 1000?



1 comentari:

  1. Siempre será emocionante para tí y un reto, cada año papeles distintos, tratar de innovar. Besos.

    ResponElimina