Translate, Traducetelo

dijous, 13 de juny del 2013

El lúgubre y triste Mar de Árboles


En català desprès de les fotos.

En mi primera entrada sobre el Fujisan, os hable del bosque que lo circunda,  llamado Aokigahara 青木ヶ原,  os lo describí como frondoso, misterioso y escabroso, hoy hablaremos de el.

Conocido también como Jukai (Mar de Árboles)  cuenta con 3.000 hectáreas (foto 1). Tres mil hectáreas llenas de misterios y visiones macabras.

Hace ya más de mil años se escribieron poemas sobre Aokigahara,  describiéndolo como endemoniado y maldito. Más tarde en la época feudal japonesa, siglo XIX, el país fue azotado por grandes epidemias y hambrunas, las familias más miserables abandonaban en este bosque a niños y ancianos a su suerte, por no poderlos alimentar. De estos actos surgieron infinidad de historias sobre que el bosque estaba lleno de almas en pena, allí llamadas “Yurei” y que perseguían a todo el que se adentrara en el. Y si todo esto no fuera suficiente, para aumentar la “fama” del poblado y oscuro bosque, en 1960 se publicó la novela de Matsumoto Seicho, Nami no Tou, donde los dos amantes del relato se quitaban la vida en este bosque. Wataru Tsurumi, en 1993 publicó un manual para el  suicidio, donde recomendaba este lugar para el último viaje.

En Japón el tema del suicidio no está tan estigmatizado como lo pueda estar en occidente, al ser budistas en su gran mayoría, ellos lo ven como el pasaje a otra vida terrenal. Envuelto en un trágico romanticismo solo hay que recordar la práctica del  “sepukku” (harakiri) (foto 2) por parte de los samurais,  del  “oibara” por los discípulos para seguir a su maestro fallecido a otra vida  y del “jigai” (foto 3) entre las mujeres nobles tras el fallecimiento de sus esposos.

Entonces no es de extrañar que el lugar escogido por  gran parte de los suicidas sea precisamente Aokigahara.  Quizás les atraiga la idea de dejar esta vida a los pies del su volcán sagrado, o que el bosque es tan denso que la privacidad para el acto es total. Por otra parte, morir voluntariamente en el Mar de Árboles, es gratis, no lo es en otros lugares, donde la familia del suicida tendrá que sufragar los gastos e indemnizaciones  por los perjuicios que se hayan podido causar. No quiero entrar en detalles pero solo pensad en las indemnizaciones por retrasos de trabajadores por un parón en el tren o en el metro.
Por otro lado están los que mueren involuntariamente, que también los hay. Parece que  en el subsuelo de está zona, en la profundidad de la montaña, hay gran cantidad de hierro, con lo que las brújulas comunes, enloquecen y muchos excursionistas no logran salir de el.  El turismo ha sido limitado solo a zonas vigiladas. (foto 4)
No está prohibido pasear por el bosque y si se pueden ver cantidad de letreros advirtiendo del peligro que conlleva (foto 5) y otros letreros disuasorios, donde se puede leer por ejemplo: “Tu vida es valiosa y te ha sido otorgada por tus padres. Por favor, piensa en ellos, en tus hermanos e hijos. Por favor, busca ayuda y no atravieses este lugar solo” (foto 6) o “Por favor reconsidere su decisión”. Los hay que se arriesgan a adentrarse en el  con la misión de “buscar el tesoro”, joyas, carteras, tarjetas de crédito y otras pertenencias de los fallecidos son este “tesoro”. Un director de cine, que se adentró con la misión de buscar localizaciones para su próxima película, encontró una cartera con el equivalente a 3700 euros.

Y aun siendo un bosque maldito y encantado, hay personas que deben trabajar en el, guardas forestales y guías tienen como labor la localización y custodia de los cuerpos que el bosque esconde. Cuerpos que a veces son encontrados por excursionistas ya que cada año unas 100 personas deciden terminar allí su vida. En la actualidad se desconoce cuantos cuerpos mas puede haber por descubrir.

Os he puesto alguna foto del Mar de Árboles (foto 7, 8 y 9), pero como no era mi intención hacer de esta entrada nada macabro, me he limitado a paisajes y letreros. Si estáis interesados en ver “algo más” solo tenéis que poner   “Aokigahara” en Google imágenes y allí podréis encontrar terribles instantáneas.


FOTO 1

FOTO 2

FOTO 3

FOTO 4
FOTO 5

FOTO 6

FOTO 7

FOTO 8

FOTO 9



En la meva primera entrada sobre el Fujisan os vaig parlar del bosc que l’envolta, anomenat Aokigahara 青木 , us ho vaig descriure com frondós, misteriós i escabrós, avui parlarem d'ell.

Conegut també com Jukai (Mar de Arbres) té 3.000 hectàrees
(foto 1). Tres mil hectàrees plenes de misteris i visions macabres.

Ja fa més de mil anys es van escriure poemes sobre Aokigahara, descrivint-lo com endimoniat i maleït. Més tard en l’època feudal japonesa, segle XIX, el país va ser castigat per grans epidèmies i fams, les famílies més miserables abandonaven en aquest bosc a nens i ancians a la seva sort, per no poder-los alimentar. D’aquests actes van sorgir infinitat d’històries sobre que el bosc era ple d’ànimes en pena, allà anomenades "Yurei" i que perseguien tot el que s’endinsés en ell. I si amb tot això no en hagués prou, per augmentar la "fama" del poblat i fosc bosc, el 1960 es va publicar la novel · la de Matsumoto Seicho, Nami no Tou, on els dos amants del relat es treien la vida en aquest bosc. Wataru Tsurumi, el 1993 va publicar un manual per al suïcidi, on recomanava aquest lloc per a l’últim viatge.

Al Japó el tema del suïcidi no està tan estigmatitzat com ho pugui estar en occident, en ser budistes en la seva gran majoria, ells ho veuen com el passatge a una altra vida terrenal. Embolicat en un tràgic romanticisme només cal recordar la pràctica del "sepukku" (harakiri) (foto 2) per part dels samurais, del "oibara" pels deixebles per seguir al seu mestre mort a una altra vida i del "jigai" ( foto 3) entre les dones nobles després de la mort dels seus marits.

Llavors no és d’estranyar que el lloc escollit per gran part dels suïcides sigui precisament Aokigahara. Potser els atregui la idea de deixar aquesta vida als peus del seu volcà sagrat, o que el bosc és tan dens que la privacitat per l’acte és total. D’altra banda, morir voluntàriament al Mar d'Arbres, és gratis, no ho és en altres llocs, on la família del suïcida haurà de sufragar les despeses i indemnitzacions pels perjudicis que s’hagin pogut causar. No vull entrar en detalls però només penseu en les indemnitzacions per retards de treballadors per una aturada al tren o al metro.
D’altra banda hi ha els que moren involuntàriament, que també n’hi ha. Sembla que en el subsòl d’aquesta zona, en la profunditat de la muntanya, hi ha gran quantitat de ferro, de manera que les brúixoles comuns, embogeixen i molts excursionistes no aconsegueixen sortir-ne. El turisme ha estat limitat només a zones vigilades. (Foto 4)
No està prohibit passejar pel bosc i si es poden veure quantitat de rètols advertint del perill que comporta (foto 5) i altres rètols dissuasoris, on es pot llegir per exemple: "La teva vida és valuosa i t’ha estat atorgada pels teus pares. Si us plau, pensa en ells, en els teus germans i fills. Si us plau, busca ajuda i no travessis aquest lloc sol " (foto 6) o" Si us plau reconsideri la seva decisió ". N’hi ha que s’arrisquen a endinsar-se al amb la missió de "buscar el tresor", joies, carteres, targetes de crèdit i altres pertinences dels morts són aquest "tresor". Un director de cinema, que es va endinsar amb la missió de buscar localitzacions per a la seva pròxima pel · lícula, va trobar una cartera amb l’equivalent a 3700 euros.

I tot i ser un bosc maleït i encantat, hi ha persones que han de treballar-hi, guardes forestals i guies tenen com tasca la localització i custòdia dels cossos que el bosc amaga. Cossos que de vegades són trobats per excursionistes ja que cada any unes 100 persones decideixen acabar allí la seva vida. En l’actualitat es desconeix quants cossos més pot haver per descobrir.

Us he posat alguna foto del Mar d'Arbres (foto 7, 8 i 9), però com no era la meva intenció fer d’aquesta entrada res macabre, m’he limitat a paisatges i rètols. Si esteu interessats en veure "alguna cosa més" només heu de posar "Aokigahara" a Google imatges i allà podreu trobar terribles instantànies.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada