Translate, Traducetelo

dilluns, 14 de juliol del 2014

Samurai: 5- EL FIN DE LOS SAMURAI


…..Sigue

Con los siguientes   Shōgun Tokugawa, muchos clanes samurai perdieron sus tierras y se vieron obligados a convertirse en campesinos y artesanos o a entrar al servicio directo del Shōgun como vasallos.

En 1650 se prohibió el duelo entre Samurai y en 1690 la practica de las Artes Marciales.

Algunos de ellos tomaron el mal camino y se dedicaron a delinquir al quedarse sin señor al que servir y convertirse en ronin, aunque también los hubo que se convirtieron en intelectuales pudiéndose mantener sin señor.

A destacar entre estos últimos a Miyamoto Musashi, el samurai mas hábil con la espada de su tiempo, había sido un asesino brutal, matando a su primera victima con solo 13 años de edad. Era zurdo, autodidacta, buen estratega y muy astuto.


Había profundizado en el kendo “camino de la espada”


y esto le llevó a estudiar otras artes como escultura, pintura, caligrafía y también meditación Zen. Tan solo dos años antes de morir, en 1643 se mudó a vivir a una caverna,



donde se dedico a la contemplación y a la escritura. Su obra se llama “Go Rin No Sho” (El libro de los cinco anillos)


donde recopiló sus conocimientos en el arte de la lucha con espada y de la estrategia en el campo de batalla. Esta obra que actualmente aun está a la venta es utilizada, 370 años después de su escritura, por ejecutivos de grandes empresas del mundo para trazar estrategias de mercado y negocio. Está compuesta por cinco manuscritos,  La Tierra, El Agua, El Viento, El Fuego y El Vacío.

Pasaron los tiempos y otros tantos ronin hicieron fortuna creando compañías comerciales, como Ryoma Sakamoto


que pasó de ser un ronin revolucionario a crear la primera Sociedad Anónima del país, la Kameyama Shachu


y fue mentor del joven Iwasaki Yataro, futuro creador de la empresa Mitsubishi.

En el año 1800 solo quedaban unos 170 daimyō. 



Con las cercanas  muertes del Shōgun Tokugawa Iemochi el 20 de julio de 1866 y del  Emperador Kōmei el 30 de enero de 1867  y de la sucesión de Tokugawa Yoshinobu en el Shogunato


y de Mutsuhito (Emperador Meiji) en el trono


se alzan los pro imperialistas y estalla la guerra civil llamada la Guerra Boshin (Guerra del Año del Dragón) entre 1868 y 1869.
En los dos bandos aparecen los Samurai, unos al servicio de Tokugawa y otros a favor del Emperador. Había partidarios de devolver al Emperador el control político del país por su descontento  con el gobierno del Shogunato por la manera de tratar a los extranjeros después de la apertura al mundo de los puertos del país, cerrados durante 200 años. Querían volver al antiguo aislamiento expulsando cualquier influencia extranjera.

Al final el  Shōgun decide renunciar a su poder militar y administrativo devolviéndolo al Emperador. Los partidarios del Emperador, al final no solo claudican en su idea de vetar  a los extranjeros si no que apuestan por un camino de modernización a la imagen de occidente. Pero esto no les salva de su desaparición pues el sistema feudal desaparece progresivamente. La clase samurai es abolida y los guerreros se convierten en funcionarios, comerciantes y muchos de ellos caen en la miseria, pero no todos los samurai están conformes con esta situación y estalla la Rebelión de Satsuma.

De la Rebelión de Satsuma, aparece la figura del ultimo samurai, y auque no os lo creáis no es Nathan Algren (Tom Cruise),


ni siquiera Katsumoto-Samma (Ken Watanabe),



bromas aparte, el considerado ultimo samurai fue Saigō Takamori. 



El junto a más samurai estaban en desacuerdo con la modernización de Japón que ofrecían los occidentales y a su vez de la apertura comercial, se opusieron a la construcción del ferrocarril. Por otra parte y además de otros conflictos, en 1877 se anulan las remuneraciones en arroz a los samurai con lo que estalla un grave conflicto entre el gobierno y los guerreros. Saigō Takamori aceptó ser el líder de estos rebeldes guerreros. En la ultima batalla, la de Shiroyama el ejercito imperial, 34.000 hombres, está provisto de armamento occidental, rifles Snider (6 disparos por minuto), cañones Krupp, etc… Los samurai que acompañan a Saigō Takamori  son 12.000,  solo algunos samurai tienen sus caballos, disponen de algunos rifles Enfield (aproximadamente un tiro por minuto), sus arcos con flechas y sus espadas,


evidentemente pierden la batalla. Takamori fue herido y no quiso ser capturado, y siguiendo la filosofía samurai para preservar su honor pidió a otro guerrero que lo decapitara. Su muerte fue el fin de la rebelión y el fin de los samurai.



Y aunque parezca contradictorio, pues en realidad al final luchaban para que nada progresara en el país del sol naciente, hoy en día se les admira y venera como héroes y se les recuerda y homenajea en diversos festivales que se celebran cada año





 e inculcando su memoria a las nuevas generaciones.




..... Segueix

Amb els següents Shōgun Tokugawa, molts clans samurai van perdre les seves terres i es van veure obligats a convertir-se en camperols i artesans o entrar al servei directe del Shogun com a vassalls.

En 1650 es va prohibir el duel entre Samurai i en 1690 la pràctica de les Arts Marcials.

Alguns d’ells van prendre el mal camí i es van dedicar a delinquir al quedar-se sense senyor a qui servir i convertir-se en ronin, encara que també n’hi va haver que es van convertir en intel•lectuals en poder-se mantenir sense senyor.

A destacar entre aquests últims a Miyamoto Musashi, el samurai més hàbil amb l’espasa del seu temps, havia estat un assassí brutal, matant a la seva primera víctima amb només 13 anys d’edat. Era esquerrà, autodidacta, bon estratega i molt astut.


Hi havia aprofundit en el kendo "camí de l’espasa"


i això el va portar a estudiar altres arts com escultura, pintura, cal•ligrafia i també meditació Zen. Tan sols dos anys abans de morir, en 1643 es va anar a viure a una caverna,



on es va dedicar a la contemplació i a l’escriptura. La seva obra es diu "Go Rin No Sho" (El llibre dels cinc anells)




on va recopilar els seus coneixements en l’art de la lluita amb espasa i de l’estratègia en el camp de batalla. Aquesta obra que actualment encara està a la venda és utilitzada, 370 anys després de la seva escriptura, per executius de grans empreses del món per traçar estratègies de mercat i negoci. Està composta per cinc manuscrits, La Terra, L'Aigua, El Vent, El Foc i El Buit.


Van passar els temps i d’altres ronin van fer fortuna creant companyies comercials, com Ryoma Sakamoto


que va passar de ser un ronin revolucionari a crear la primera societat anònima del país, la Kameyama Shachu

i va ser mentor del jove Iwasaki Yataro, futur creador de l’empresa Mitsubishi.

L’any 1800 només quedaven uns 170 daimyō. 



Amb les properes morts del Shogun Tokugawa Iemochi el 20 de juliol de 1866 i de l'Emperador Kōmei el 30 de gener de 1867 i de la successió de Tokugawa Yoshinobu al Shogunato


 i de Mutsuhito (Emperador Meiji) al tron

s’alcen els pro imperialistes i esclata la guerra civil anomenada la guerra Boshin (guerra de l'Any del Drac) entre 1868 i 1869.
En els dos bàndols apareixen els Samurai, uns al servei de Tokugawa i altres a favor de l'Emperador. Hi havia partidaris de tornar a l'Emperador el control polític del país pel seu descontentament amb el govern del shogunat per la manera de tractar els estrangers després de l’obertura al món dels ports del país, tancats durant 200 anys. Volien tornar a l’antic aïllament expulsant qualsevol influència estrangera.

Al final el Shogun decideix renunciar al seu poder militar i administratiu retornant-lo a l'Emperador. Els partidaris de l'Emperador, al final no només claudiquen en la seva idea de vetar als estrangers sinó que aposten per un camí de modernització a la imatge d’occident. Però això no els salva de la seva desaparició ja que el sistema feudal desapareix progressivament. La classe samurai és abolida i els guerrers es converteixen en funcionaris, comerciants i molts d’ells cauen en la misèria, però no tots els samurai estan conformes amb aquesta situació i esclata la Rebel•lió de Satsuma.

De la Rebel•lió de Satsuma, apareix la figura de l’últim samurai, i encara que no us ho cregueu no és Nathan Algren (Tom Cruise),


ni tan sols Katsumoto-Samma (Ken Watanabe),



bromes a part, el considerat últim samurai va ser Saigō Takamori. 



Ell al costat de més samurai estaven en desacord amb la modernització del Japó que oferien els occidentals i alhora de l’obertura comercial, es van oposar a la construcció del ferrocarril. D’altra banda i més d’altres conflictes, el 1877 s’anul•len les remuneracions en arròs als samurai amb el que esclata un greu conflicte entre el govern i els guerrers. Saigō Takamori va acceptar ser el líder d’aquests rebels guerrers. En l’ultima batalla, la d'Shiroyama l’exèrcit imperial, 34.000 homes, està proveït d’armament occidental, rifles Snider (6 trets per minut), canons Krupp, etc ... Els samurai que acompanyen Saigō Takamori són 12.000, només alguns samurai tenen els seus cavalls, disposen d’alguns rifles Enfield (aproximadament un tret per minut), els seus arcs amb fletxes i les seves espases,


evidentment perden la batalla. Takamori va ser ferit i no va voler ser capturat, i seguint la filosofia samurai per preservar el seu honor va demanar a un altre guerrer que el decapités. La seva mort va ser la fi de la rebel•lió i la fi dels samurai.



I encara que sembli contradictori, ja que en realitat al final lluitaven perquè res progressés al país del sol naixent, avui dia se’ls admira i venera com a herois i se’ls recorda i ret homenatge en diversos festivals que se celebren cada any





i inculcant la seva memòria a les noves generacions. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada