Translate, Traducetelo

divendres, 25 de juliol del 2014

YASUKE, EL SAMURAI NEGRO

Y aunque parezca el titulo de una novela, en realidad se trata de una curiosa historia del siglo XVI de un hombre de raza bantú, nacido en lo que ahora es Mozambique, 

que términó siendo samurai del importante daimyō Oda Nobunaga, del que ya os he hablado anteriormente. 

El jesuita italiano Alessandro Valignano



llegó a Japón en 1579, su cargo era el de Inspector de las misiones Jesuitas en las Indias. En su sequito viajaba un hombre negro que contaba con unos 23 años, debía ser un sirviente de su confianza, puesto que lo acompañaba en todos sus desplazamientos.




En 1581 llegaron a la capital del imperio y allí ya había llegado con anterioridad la noticia del impresionante hombre de color que iba en la comitiva del jesuita. A su llegada fue tal la concentración de gente que quería verlo, que se cuenta, que hubo una avalancha donde perdieron la vida varias personas, hemos de tener en cuenta que se presume que media 1,88, medida que a los ojos nipones venia a ser como un gigante.  


El Daimyō Oda Nobunaga, que por aquel entonces era la figura central del gobierno, quiso conocer a esta persona que había causado tanto revuelo y constatar con sus ojos que realmente su piel era de color negro. 
El inspector Valignano lo llevo ante su presencia,



y Oda Nobunaga quedó impresionado por su estampa, aunque seguía sospechando que su color era debido a algún tipo de pintura. Lo hizo desnudar de cintura para arriba y ordenó que lo frotaran. En el libro  Shincho Koki, donde se compila la vida y proezas del  Daimyō se relata el encuentro: 




"El día 23 del segundo mes (23 de marzo de 1581 según el actual calendario), un hombre negro vino de los países cristianos, tenía  alrededor de 26  o 27 años, todo su cuerpo era negro como el de un buey. El hombre estaba sano y tenia buen aspecto. Además, su fuerza debía ser mayor que la de 10 hombres”.

Dos meses más tarde, Oda Nobunaga solicitó y convenció al inspector jesuita para que dejara al hombre africano a su servicio. En este momento se le dio el nombre de Yasuke. 
En investigaciones del 2013 se confirmó su raza y procedencia, así como que el se debía llamar realmente Yasufe pero que se lo cambiaron por el nombre que ahora le conocemos. 
Le dieron el trabajo de guardaespaldas del Nobunaga. Hablaba un poco de japonés y tanto el Daimyō como sus hijos les sorprendía esta circunstancia y les divertía conversar con el.

Los jesuitas Luis Frois y Lorenço Mexia, hablan de Yasuke en algunas de sus cartas y en el Informe Anual de la Misión Jesuita en Japón  de 1582.  

Después de un tiempo de guardaespaldas,



una vez que aprendió a luchar con las espadas japonesas, Nobunaga le otorgo tierras y lo nombró Samurai de alto rango. En alguna referencia se dice que Yasuke se casó con una hija adoptiva de Nobunaga, cosa que tiene su lógica pues al ser de la familia no había inconveniente en convertirlo en Samurai. 


Pero en 21 de junio de 1582, solo un año más tarde de su llegada a la casa de los Oda, el Daimyō y su hijo heredero son asesinados en una batalla por uno de sus generales, Akechi Mitsuhide. Yasuke está presente pero no consigue defender a su señor y tras la desoladora  pérdida entrega sus armas al enemigo, al estilo occidental. 
Akechi Mitsuhide, no lo consideraba un verdadero samurai, por lo que no le concedió el honor del  seppuku (suicidio por honor), pero si le reconocía su valentía y fuerza, por lo que le perdonó la vida y lo entregó de vuelta a los jesuitas. Desde este momento ya no se sabe nada mas de este samurai. 



En 1581-1582 no había cámaras fotográficas por lo que esta instantánea debe ser de alguna representación teatral de la historia de samurai de ébano. 




                                       LINK



I encara que sembli el títol d’una novel•la, en realitat es tracta d’una curiosa història del segle XVI d’un home de raça bantú, nascut en el que ara és Moçambic, 

que va acabar sent samurai del important Daimyō Oda Nobunaga, del que ja us he parlat anteriorment. 

El jesuïta italià Alessandro Valignano



va arribar al Japó el 1579, el seu càrrec era el d'Inspector de les missions Jesuïtes a les Índies. En el seu seguici viatjava un home negre que comptava amb uns 23 anys, havia de ser un servent de la seva confiança, ja que l’acompanyava en tots els seus desplaçaments.




Al 1581 van arribar a la capital de l’imperi i allí ja havia arribat amb anterioritat la notícia de d’impressionant home de color que anava en la comitiva del jesuïta. En arribar va ser tal la concentració de gent que volia veure-ho, que s’explica, que hi va haver una allau on van perdre la vida diverses persones, hem de tenir en compte que es presumeix que tenia una alçada de 1,88, mesura que als ulls nipons venia a ser com un gegant. 


El Daimyō Oda Nobunaga, que aleshores era la figura central del govern, va voler conèixer aquesta persona que havia causat tant enrenou i constatar amb els seus ulls que realment la seva pell era de color negre. 
L'inspector Valignano al portà davant la seva presència,



i Oda Nobunaga va quedar impressionat per la seva estampa, encara que seguia sospitant que el seu color era causa d’algun tipus de pintura. El va fer despullar de cintura cap amunt i va ordenar que el freguessin. En el llibre Shincho Koki, on es compila la vida i proeses del Daimyō es relata la trobada: 




"El dia 23 del segon mes (23 de març de 1581 segons l'actual calendari), un home negre vingut dels països cristians, contava  al voltant de 26 o 27 anys, tot el seu cos era negre com el d’un bou. L’home estava sa i tenia bon aspecte. A més, la seva força havia de ser més gran que la de 10 homes ". 

Dos mesos més tard, Oda Nobunaga va sol•licitar i va convèncer d’inspector jesuïta perquè deixés l’home Africà al seu servei. En aquest moment se li va donar el nom de Yasuke. 
En investigacions del 2013 es va confirmar la seva raça i procedència, així com que ell s’havia dit realment Yasufe però que l’hi van canviar pel nom que ara el coneixem. 
Li van donar el treball de guardaespatlles del Nobunaga. Parlava una mica de japonès i tant el Daimyō com els seus fills els sorprenia aquesta circumstància i els divertia conversar amb ell. 

Els jesuïtes Luis Frois i Lorenço Mexia, parlen de Yasuke en algunes de les seves cartes i en l'Informe Anual de la Missió Jesuïta al Japó de 1582. 

Després d’un temps de guardaespatlles,



i una vegada que va aprendre a lluitar amb les espases japoneses, Nobunaga li atorgà terres i el va nomenar Samurai d’alt rang. En alguna referència es diu que Yasuke es va casar amb una filla adoptiva de Nobunaga, cosa que té la seva lògica ja que en sent de la família no havia inconvenient a convertir-lo en Samurai. 


Però en 21 de juny de 1582, només un any més tard de la seva arribada a la casa dels Oda, el Daimyō i el seu fill hereu són assassinats en una batalla per un dels seus generals, Akechi Mitsuhide. Yasuke és present però no aconsegueix defensar el seu senyor i després de la desoladora pèrdua lliura les seves armes a l’enemic, a l’estil occidental. 
Akechi Mitsuhide, no el considerava un veritable samurai, pel que no li va concedir l’honor del seppuku (suïcidi per honor), però si li reconeixia la seva valentia i força, pel que li va perdonar la vida i el va lliurar de tornada als jesuïtes. Des d’aquest moment ja no se sap res més d’aquest samurai.



En 1581-1582 no hi havia càmeres fotogràfiques de manera que aquesta instantània ha de ser d’alguna representació teatral de la història de samurai de banús. 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada