Translate, Traducetelo

diumenge, 24 de març del 2013

El despertar del Fujisan


En castellano después de las fotos.

¿Per quan s’espera la propera erupció del Fujisan?
Encara que és difícil o gairebé impossible de precisar, hi ha dades que semblen indicar que la propera erupció ja s’està gestant.
En el meu viatge del 2010, ja em van comentar que s’estava pendent de ell, perquè les seves erupcions solen repetir-se aproximadament cada 300 anys i tenint en compte que l’ultima va ser el 1707, des del 2007 que l’estan esperant.
És possible que l’arxipèlag japonès estigui ubicat sobre de les vores de quatre plaques tectòniques, la de la mar de Filipines, la eurasiàtica, la Nord-americana i la del Pacífic (foto 1). Això fa del país el més propens a erupcions volcàniques i terratrèmols, del món. La mitologia japonesa té una llegenda amb més de 3000 anys d’antiguitat on s’intentava donar alguna explicació de aquests fenòmens, als habitants de les diferents èpoques. Ōnamazu és un peix gat que viu a sota del sòl japonès. Amagat en el fang de les profunditats del mar és custodiat pel déu Kashima. Aquest per tenir-lo en lloc segur li té una gran pedra damunt del seu cap perquè no es mogui (foto 2), però si el déu es despista, el peix es mou per escapar i és llavors quan la seva força fa que la terra tremoli i que el mar esquitxi amb fúria la costa. Com totes les llegendes provenen d’alguna veritat, sembla que en l’antiguitat van detectar que els peixos gat i els silurs, que són de la mateixa espècie, abans de qualsevol sisme, augmentaven la seva activitat, de manera que van suposar que obeïen ordres d’un espècimen gegant. Ōnamazu a més de provocar tots aquests fenòmens també s’ha convertit en logotip d’entitats o departaments de protecció ciutadana (foto 3) i de diverses qüestions relacionades, com el protocol d’emergències d’alguna ciutat (foto 4) senyals de trànsit on s’indica que en cas de desastre natural aquesta carretera estarà tancada perquè serà utilitzada exclusivament per personal autoritzat (foto 5) o simplement com a icona en les desfilades (foto 6).
Científics de l'Institut Nacional d'Investigació de Ciències de la Terra i Prevenció de Desastres japonès, tot i advertint que s’haurien de reunir altres condicions, van informar que la pressió a la cambra magmàtica és molt superior a la necessària perquè el volcà erupcioni. El desplaçament de les plaques tectòniques que van provocar el terratrèmol submarí de març del 2011, van causar l’augment d’aquesta pressió fins a 16 vegades superior a la necessària per erupcionar encara que sembla que no ha passat perquè la quantitat de magma és insuficient. Un informe afegeix que a la zona termal del vessant est, s’ha detectat un augment en l’activitat de les fumaroles i que ha aparegut una fila de nous cràters o esvorancs a la zona de les Forces de Defensa i que en emana gas natural , tot sembla indicar que són els preparatius per a una erupció que es calcula succeirà abans del 2015. (foto 7)
D’altra banda, altres investigadors estudien la possibilitat que el Fujisan pugui enfonsar-se a causa del moviment d’una falla de 34 quilòmetres que flueix sota la muntanya i que ha estat descoberta recentment.
El país nipó, acostumat a diversos desastres naturals, té ja elaborat el pla d’evacuació (foto 8, 9, 10, 11 i 12). 567.000 persones, de la província de Shizuoka, hauran d’abandonar la seva llar. Altres 130.000 ho hauran de fer depenent si la lava arriba a la zona residencial de la ciutat de Fuji, al sud del volcà, tenint previsió de si serà en època amb neu o sense (foto 13 i 14). La província de Yamanashi, que està ubicada a la zona nord del Fuji, també està preparada per a una eventual erupció. Així mateix el pla d’evacuació preveu les actuacions per si el desastre es produeix en els mesos de juliol o agost per els 300.000 visitants que té la muntanya.
El pla s’ha elaborat després d’un estudi d’un mapa confeccionat després de l’ultima erupció, el 1707, determinant fins a deu zones diferents on es podria dirigir la lava.
El govern va fer una simulació d’erupció i va calcular que a Tòkyo, que està a 100 km. de distància, s’acumularien entre 2 i 10 centímetres de cendra. Que s’haurien de tallar al trànsit 14.600 quilòmetres de carreteres, que més de 500 vols diaris s’haurien cancel · lar per causa de les cendres i que més d’un milió d’habitatges es quedarien sense subministrament elèctric. Les pèrdues econòmiques podrien ser billonaries (en iens).
Particularment no sé si l’erupció serà abans o després del 2015, però el que no hem d’oblidar és que el Fujisan només està adormit.
Us deixo una sèrie de boniques instantànies del volcà (foto 15 en endavant). La foto 24 està presa des de l’estació espacial internacional.
En una propera entrada us explicaré sobre l’erupció de 1707 i d’anteriors, així com de la formació de l’actual Fujisan.

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6

Foto 7 (Foto tomada en Febrero de 20l3) 

Foto 8 Manual de evacuación

Foto 9

Foto 10
Foto 11

Foto 12

Foto 13

Foto 14

Foto 15

Foto 16
Foto 17

Foto 18

Foto 19

Foto 20

Foto 21

Foto 22

Foto 23

Foto 24 desde el espacio

 ¿Para cuándo se espera la próxima erupción del Fujisan?
Aunque es difícil o casi imposible de precisar, hay datos que parecen indicar que la próxima erupción ya se está gestando.
En mi viaje del 2010, ya me comentaron que se estaba pendiente de el, porque sus erupciones suelen repetirse aproximadamente cada 300 años y teniendo en cuenta que la ultima fue en 1707, desde el 2007 que la están esperando.
Es posible que el archipiélago japonés este ubicado encima de los bordes de cuatro placas tectónicas, la del mar de Filipinas, la Euroasiatica, la Norteamericana y la del Pacifico (foto 1). Esto hace del país el más propenso a erupciones volcánicas y terremotos, del mundo. La mitología japonesa tiene una leyenda con más de 3000 años de antigüedad en donde se intentaba dar  alguna explicación a estos fenómenos, a los habitantes de las diferentes épocas.  Ōnamazu es un pez gato que vive justo debajo del suelo japonés. Escondido en el barro de las profundidades del mar es custodiado por el dios Kashima. Este para tenerlo a buen recaudo tiene una enorme piedra encima de su cabeza para que no se mueva (foto 2), pero si el dios se despista, el pez se mueve para escaparse y es entonces cuando su fuerza provoca que la tierra tiemble y que el mar salpique con furia la costa.  Como todas las leyendas provienen de alguna verdad, parece ser que en la antigüedad detectaron que los peces gato y los siluros, que son de la misma especie, con anterioridad a cualquier seismo, aumentaban su actividad, con lo que supusieron que obedecían órdenes de un espécimen gigante. Ōnamazu a demás de provocar todos estos fenómenos también se ha convertido en logo de entidades o departamentos de protección ciudadana (foto 3) y de diversas cuestiones relacionadas, como el protocolo de emergencias de alguna ciudad (foto 4)  señales de trafico donde indica que en caso de desastre natural esa carretera estará cerrada por que será utilizada exclusivamente por personal autorizado (foto 5) o simplemente como icono en los desfiles (foto 6).   
Científicos del Instituto Nacional de Investigación de Ciencias de la Tierra y Prevención de Desastres japonés, todo y advirtiendo de que se tendrían que reunir otras condiciones,  informaron que la presión en la cámara magmática es muy superior a la necesaria para que el volcán erupcione. El desplazamiento de las placas tectónicas que provocaron el terremoto submarino de marzo del 2011, causaron el aumento de esta presión hasta 16 veces superior a la necesaria para erupcionar aunque parece que no ha ocurrido por que la cantidad de magma es insuficiente.  Un informe añade que en la zona termal de la ladera este, se ha detectado un aumento en la actividad de las fumarolas y que ha aparecido una fila de nuevos cráteres o socavones en la zona de las Fuerzas de Defensa y que de ellos emana gas natural, todo parece indicar que son los preparativos para una erupción que se calcula  sucederá antes del 2015. (foto 7) 
Por otro lado, otros investigadores barajan la posibilidad que el Fujisan pueda desmoronarse debido al movimiento de una falla de 34 kilómetros que fluye bajo la montaña y que ha sido descubierta recientemente. 
El país nipón, acostumbrado a diversos desastres naturales, tiene ya elaborado el plan de evacuación (foto 8, 9, 10,11 y 12). 567.000 personas, de la provincia de Shizuoka, tendrán que abandonar su hogar. Otras 130.000 lo deberán hacer dependiendo si la lava alcanza la zona residencial de la ciudad de Fuji, al sur del volcán, teniendo previsión de si será en época con nieve o sin ella (foto 13 y 14). La provincia de  Yamanashi, que esta ubicada en la zona norte del Fuji, también está preparada para una eventual erupción.  Así mismo el plan de evacuación prevé las actuaciones por si el desastre se produce en los meses de julio o agosto para los 300.000 visitantes que tiene la montaña.
El plan se ha elaborado tras un estudio de un mapa confeccionado tras la última erupción, en 1707, determinando hasta diez zonas diferentes donde se podría dirigir la lava.
El gobierno hizo una simulación de erupción y calculó que en Tokyo, que está a 100 km. de distancia, se acumularían entre 2 y 10 centímetros de ceniza. Que se tendrían que cortar al tráfico  14.600 kilómetros de carreteras, que más de 500 vuelos diarios se deberían cancelar por causa de las cenizas y que más de un millón de viviendas se quedarían sin suministro eléctrico. Las perdidas económicas podrían ser billonarias (en yenes).
Particularmente no se si la erupción será antes o después del 2015, pero lo que no debemos olvidar es que el Fujisan solo está dormido.
Os dejo una serie de bonitas instantáneas del volcán (foto 15  en adelante). La foto 24 está tomada desde la estación espacial internacional.

En una próxima entrada os contaré sobre la erupción de 1707 y de anteriores, así como de la formación del actual Fujisan.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada